HTML

esmondta

Ez a blog Szentírási verseket és értelmezéseket tartalmaz.

Linkblog

„…iskarióti Júdást, aki árulóvá lett.” (Lk6,16)

2011.09.07. 00:28 esmondta

Azt mondja a görög szöveg, aki árulóvá lett. Nem aki később elárulta, hanem árulóvá lett. Nemcsak, hogy apostolok között, de Jézus mellett lett árulóvá. Jézus árulójává…

Soha ne feledjük el, hogy Jézus mellett élni, Jézus közelében élni nem elég, mert nem jelenti azt, hogy ténylegesen Vele is élünk! Nem jelenti azt, hogy ténylegesen be is vonjuk az életünkbe. És ha ezt nem tesszük meg, akkor afelé haladunk, hogy az árulójává legyünk.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://esmondta.blog.hu/api/trackback/id/tr233207958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilás 2011.09.07. 23:02:36

Júdás esete specifikus.Nagyon jól tudta, hogy kit árul el-"Elárultam az igaz vért".A bűn legteljesebb mélységeit meríti ki ezzel.
Jézus felhívja a figyelmet arra,hogy a Szentlélek elleni káromlás nem nyer bocsánatot. A Szentlelket káromolni,annyit tesz mint a megismert Igazságot tagadni,azaz a felismert és megismert Úrnak hátat fordítani. Ebben az esetben ha vétkezünk, magunkat zárjuk ki Isten szeretetkötelékéből, irgalmából. A megrögzöttség és megátalkodottság a bűnben az, amely kizárja a bocsánatkérés lehetőségét és ezzel együtt a bocsánatelnyerését is.
Júdás a szeretet reálszimbólumát használja fel Jézus elárulására-"Csókkal árulod el az Emberfiát?".A csók jelzi és egyben megis valósítja a szeretetet,akár egy Szentség.Júdás ezzel árulja el Őt. Még a legvégsőkben is a semmivé válás illúziójába menekül, ahelyett, hogy irgalomért esedezett volna.
A legnagyobb magasságokból lehet a legnagyobbakat zuhanni. "Aki áll, vigyázzon, hogy ne essen el".
Júdásnak Jézus jelenléte megadta azt a lehetőséget,hogy a lehető legteljesebb szeretetkapcsolatra tegyen szert Vele, e helyett a teljes romlás lett életének vége.
Valóban nem elég Jézus mellett élni. Vele kell élni,Benne kell élni,Általa kell élni...a legvégsőkig!
"Aki mindvégig kitart,az megmenekül."

esmondta 2011.09.08. 00:01:10

Egészen kevés dolgot tudunk Júdásról. Tudjuk, hogy öngyilkos lett, de csak remélni tudjuk, hogy végül mégiscsak elfogadta, átadta magát Isten megbocsátó Irgalmának… Tudhatjuk, hogy számunkra mit jelent Júdás áruló-csókja, de fogalmunk sincs arról, hogy kettejük kapcsolatában mit jelentett. Nem azon a szinten, amikor ez jel mások számára, hanem hogy Júdásnak és Jézusnak mit jelentett. Jézus egészen biztos, hogy sokkal többet értett Júdás árulásából is, mint amennyit mi megértünk, mert ismerte őt. Nem úgy, mint mi, akik nem ismertük…
Személy szerint sokkal gyümölcsözőbbnek tartom, ha ahelyett, hogy azon elmélkedem, hogy Júdás mekkorát zuhant, kész vagyok azzal a ténnyel szembesülni, hogy Júdás én vagyok. Én árulom el Őt, amikor nem Őt követem, nem az Ő szeretetét, nem az Ő erőtlenségét…

Szilás 2011.09.08. 22:31:20

Az elmélkedés a perikópára és a vezérgondolatra épült.Épp ez a csodálatos az egészben,hogy mennyi módon lehet,akár Júdást is megközelíteni, úgy,hogy mindig Jézusnál kötünk ki. Egy apokriff irat olvasása során vagy csak egy mélyebb komplentáció után is egészen másképp tekinthetünk Júdásra.
A gondolataim most kizárólagosan az "árulóvá levés"-re irányultak, és ez számomra nyilvánvalóan csak egy részét képezi Júdásról való elképzeléseimnek.
A magasságokból való zuhanás intő példája nagyon is gyümölcsöző lehet, ha szembesülünk azzal,hogy mi is a valódi tét.Mások és saját üdvösségünk.
Ne feledjük, hogy törékeny cserépedények vagyunk.
Ha hátatfordítunk Isten szeretetének, akkor elkerülhetetlenül szembetalálkozunk igazságosságával, és akkor félő,hogy megkaphatjuk,azt amit választottunk.

zilahy 2011.09.09. 05:27:14

Szilás testvér!
Mi a különbség a BOLG és FÓRUM között?

Szilás 2011.09.09. 07:33:50

1. Mi az a Bolg?
2. Etimológiai jellegű a kérdésed vagy van valami rejtett problémád velem?

zilahy 2011.09.09. 08:38:06

Sziláskám!
Helyben vagyunk!
Ha válszoltál volna a feltett kérdésre, rejtett problémám Veled is nyilvánvalóvá lett volna előtted.
Ha valaki betekintést enged Naplójába (== a BLOGjába), ez megtisztelő. Gondolatai bennem érzéseket, (ellen-), együttérzést, stb. indítanak. Ebből (a saját érzésekről, bennem megindított gondolatokból), ha ez közérdeklődésre érdemes, gazdagíthatja a bejegyző(ke)t, megoszthatom. Ha a témáról bővebben akarok megszólalni, nyitok egy saját BLOGot (legfeljebb idelinkelem...).
A FÓRUM ...

Szilás 2011.09.09. 09:43:06

Körítesz.Még mindig nincs bátorságod kimondani, hogy mi is a valós problémád.Kár.
Jézusról írtam a hozzászólásaimban,ennyi.
Te a problémát látod bennem és az írásaimban, éppúgy mintha a te blogodhoz szóltam volna.
Én nagyon örültem ennek a blognak, mert úgy láttam, hogy nagyszerű lehetőség arra, hogy én is gazdagodhassak a szép Szentírási kommentekkel és még engem is arra indít, hogy a szívemben megforgassam az adott perikópákat és az átimádkozott részeket mással is megosszam.
Sajnálom, hogy a stilisztika és módszer előbbrevaló, mint a tartalom.
Sehol sincs törvénybe írva, hogy az általad írt módon lehet csak hozzászólásokat írni.
Pál is azt mondja:"Mindegy, hogy hogyan csak Krisztust hirdessék" Csak Jézusról akartam írni,ennyi. De többet nem írok.

natanael83 2011.09.10. 09:45:45

@zilahy: Tiszteletről beszélsz, hát te is csiszolhatnál a stílusodon.
süti beállítások módosítása