HTML

esmondta

Ez a blog Szentírási verseket és értelmezéseket tartalmaz.

Linkblog

"Hagyd nekem, hogy fellángoljon ellenük haragom, és elemésszem őket!" (II.Móz 32,10)

2013.09.16. 13:06 esmondta

Isten tényleg haragudni akar? Nincs megírva: "a szeretet... nem gerjed haragra" (1Kor 13,4-5). És vajon nem mondja Isten Önmagáról: "Nem haragom szerint cselekszem... Mert Isten vagyok én, nem ember. Szent vagyok köztetek." (Oz 11,9) Akkor miért mondja ezt mégis Mózesnek? Talán ez nem annyira Istenről szól, mint Mózesről. Mózes negyven napot töltött Isten közelében, végül Isten elmondja neki ezt a mondatot. Mózes válasza azt mutatja meg, hogy mit tanult meg Istentől. Mózes negyven nap alatt eltanulta Istentől az irgalmasságot. Istennel töltött negyven nap után nem tud a pusztítás mellett dönteni, még akkor sem, ha ez számára dicsőség lehetne, hiszen tőle származna az új nép. Talán Isten nem annyira haragudni akart, mint megmutatni Mózesnek, hogy már neki is fontosabb az irgalom.

Azokat, akik közelről szemlélték Isten, valahogy áthatja Isten irgalma, és eszerint kezdik meghozni a döntéseiket is. Így dönt Mózes, de eszerint kérlelte Ábrahám is Istent: "távol legyen Tőled, hogy ilyet tegyél, hogy megöld az igazat a gonosszal!" (I.Móz 18,25). Végül pedig, anélkül, hogy az Atya kérdezné, irgalomért könyörög Jézus is: "Atyám, bocsáss meg nekik!" (Lk 23,34)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esmondta.blog.hu/api/trackback/id/tr815516987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása