HTML

esmondta

Ez a blog Szentírási verseket és értelmezéseket tartalmaz.

Linkblog

"... nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, testvéreit, sőt még saját lelkét is, nem tud az én tanítványom lenni." (Lk 14,26)

2016.09.07. 21:04 esmondta

Megdöbbentő Jézustól, hogy ilyesmit mond, hogy a gyűlölet lehetőségéről mint pozitívumról beszél. Sokat is magyarázzák, hogy nem is úgy gondolta, nem is azt akarta mondani, csak a nyelvi keretek, stb...

Nem tudom, mit akart mondani, de az biztos, hogy olyanoknak mondta ezt, akik ismerik, hogy mit parancsol a Törvény: "Ha testvéred, anyádnak a fia, vagy fiad, lányod, kedvelt feleséged vagy testi-lelki jó barátod titokban csábítgat mondván: menjünk és tiszteljünk más isteneket, ... ne engedj neki, és ne hallgass rá, ne szánd meg, ne kíméld, és ne mentegesd azt, hanem öld meg irgalom nélkül! Te emelj rá először kezet, amikor kivégzik, és csak utána az egész nép!" (V.Móz 13,7-10) A Törvény tehát elvárja, hogy Istenért képes legyen az ember akár arra is, hogy megölje a hozzá legközelebb állókat is.

Úgy olvasom Jézusnak ezt a mondatát, hogy az ugyanazon elvárás által azonosítja Magát Istennel. Kifejezi, hogy ugyanaz a "monopólium" jár Neki is, mint a Törvény szerint Istennek. Hogy nem lehet senki és semmi, ami elcsábíthat Tőle. Sem rokon, sem barát, sem önmagunk vagy a vágyaink. Csak aki megadja Neki ezt a hatalmat, kész arra, hogy az Ő tanítványa legyen.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://esmondta.blog.hu/api/trackback/id/tr8011677377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zilahy 2016.09.13. 05:39:55

köszönöm; nem is emlékeztem erre a Törvényben!
így érthető(bb)
:-)
süti beállítások módosítása